Historie

1962-1981

Het is 13 december 1962 wanneer op initiatief van de Stichting Jeugdzorg Gameren in het dorpshuis de oprichtingsvergadering inzake GVV’63 wordt gehouden. Nadat dertig jaar daarvoor voor het eerst in Gameren werd gevoetbald, werden de schouders er nu serieus onder gezet. De Gamerse Voetbal Vereniging 1963 gaat van start met 33 leden en ziet dat aantal in anderhalf jaar al stijgen tot 86.

De wedstrijden van de geel-zwarte brigade worden gespeeld op een terrein bij steenfabriek “De Ruyterwaard”. Het enige nadeel van het terrein was het feit dat de Waal op gezette tijden bezit nam van het speelveld. Voor de eerste maal in 1965. Dit bracht dan elke keer weer het nodige werk en kosten met zich mee. De houten kleedkamers en “kantine” werden binnensdijks gebracht. Behalve het jaar van de eerste keer hoog water, was 1965 ook het jaar van de eerste kampioen binnen onze vereniging. Bij hoog water werd er voor de trainingen uitgeweken naar het toenmalige dorpshuis aan de Beemstraat.

In 1968 werd het eerste lustrum gevierd. Dit werd in het dorpshuis gevierd met een feestavond en op het veld met een wedstrijd tegen kerkwijk, die in 3-3 eindigde. Vanaf dit lustrum loopt de wens voor een nieuw sportcomplex als een rode draad door de geschiedenis van GVV’63. Zeker nadat men vanaf 1969 met inmiddels vijf elftallen aan de competitie deelneemt. Aangezien de KNVB van een zomercompetitie is overgegaan op een wintercompetitie, zorgt het hoge water ervoor, dat de competitie niet altijd even vlekkeloos verloopt.

In het seizoen 1971-1972 steeg de prestatiecurve gestaag. In de nieuwe tweede klasse, afdeling Dordrecht, eindigde GVV’63 op een gedeelde eerste plaats, maar zag een kampioenschap en een aansluitende promotie aan haar neus voorbij gaan. Oranje-Wit ging met de buit aan de haal.

Memorabel in dit jaar was tevens het bezoek van de jeugd van GVV’63 tot veertien jaar aan de interland Luxemburg-Nederland die in het PSV-stadion in Eindhoven plaats vond. Voor velen onder de jeugd was dit de eerste kennismaking met een “heuse” voetbalwedstrijd. Een mooie geste van het bestuur in een tijd dat de inkomsten moesten komen uit de toto, bazaar en oud papier. Er was nog geen kantine, die voor een financiële basis kon zorgen.

Augustus 1973 is de maand waarin wordt begonnen met de aanleg van een nieuw sportcomplex. Nadat in 1968 voor het eerst een verzoek voor een nieuw speelterrein richting de toenmalige gemeente Kerkwijk was uitgegaan, geeft de Gemeenteraad in maart 1973 groen licht aan GVV’63 met 7 stemmen voor en 4 tegen.

In september 1973 kunnen leden en andere vrijwilligers aan de slag om een schitterende accomodatie te bouwen. En dat al deze mensen geheel belangeloos iets fraais hebben neergezet, blijkt wel uit de vele positieve reakties na de opening van het nieuwe sportcomplex.

Op vrijdagavond 23 augustus 1974 is het dan eindelijk zover! De officiële opening van het sportcomplex, waar 6 jaar lang reikhalzend naar uitgekeken is, is een feit. De burgemeester van de gemeente Kerkwijk, opent het sportterrein. De kantine en de kleedruimtes worden door de voorzitter van de KNVB, afdeling Dordrecht, geopend.

Op zaterdag 24 augustus wordt het openingsfeest voortgezet. Vanaf 13:00 uur is een open huis voor inwoners van Gameren en andere belangstellenden. Meer dan vijfhonderd toeschouwers zijn er getuige van, als om 14:45 uur drie parachutisten in de middencirkel van het voetbalveld landen, waarbij één van hen de wedstrijdbal voor de openingswedstrijd met zich meedraagt.

Hierna trapt de burgemeester af voor de openingswedstrijd tussen GVV’63 en Jan van Arckel uit Ammerzoden, een wedstrijd die met 1-0 door GVV’63 wordt verloren. Aansluitend werd het echter in de nieuwe kantine wel gezellig gemaakt en kon men terugzien op een geslaagd openingsweekeinde.

Dat de voetballers van GVV’63 zich al snel thuis voelden op de nieuwe accommodatie bleek in het seizoen ’75-’76. Tijdens het tweede seizoen aan de Middelkampseweg kon zowel voor het eerste alsook voor het tweede elftal de vlag in de top. Na een spannende competitie versloeg het eerste elftal van GVV’63 naaste concurrent HSSC’61 met 3-0 in de laatste wedstrijd van het seizoen. Dit alles voor het oog van maar liefst 500 toeschouwers. Ook het reserve-elftal liet er geen twijfels over bestaan wie de sterkste was en versloeg Altena 6 in Nieuwendijk met 0-7 en mocht zich eveneens kampioen noemen.

Na twee seizoenen aan de Middelkampseweg was ook al duidelijk dat één speelveld onvoldoende was. GVV’63 was inmiddels al doorgegroeid tot een vereniging met in totaal negen elftallen. Een verzoek aan de gemeente voor een tweede speelveld kon daarom niet langer uitblijven.

In mei 1979 kon de zegekar drie keer door Gameren trekken met even zoveel kampioenselftallen. Allereerst werd het eerste elftal op overtuigende wijze kampioen in de tweede klasse door met 7-1 te winnen van SC Gorkum. Dit goede voorbeeld werd enkele weken later door het derde en vierde elftal gevolgt. Tevens wist het eerste elftal beslag te leggen op de zogenaamde Gecombineerde Cup. Het eerste had dat seizoen van 50 eerste elftallen de meeste doelpunten in de competitie gescoord.

Het seizoen van 1979-1980 is in de historie van GVV’63 helemaal een topseizoen geweest. Nadat het voorgaande seizoen zo geweldig verlopen was, waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Als alle teams zich zouden weten te handhaven zou dat al een mooie prestatie zijn. Het liep echter anders. Het tweede, derde, vierde en vijfde elftal wisten zich zoals gehoopt te handhaven. Het eerste werd tegen de verwachting in tweede in de competitie en dwong daarmee promotie-degradatie wedstrijden af tegen het laagst geklasseerde elftal uit de hoofdklasse. Uit tegen Ventura Sport uit Strijen werd het voor de ogen van de grote schare meegereisde supporters 0-3 voor onze jongens. Een week later wisten de geel-zwarten dit resultaat nog eens dunnetjes over te doen met een 4-1 overwinning. Na twee opeenvolgende promoties zou Gameren nu uitkomen in de hoofdklasse afdeling Dordrecht.

1982-2001

In het seizoen 1981-1982 moet GVV’63 na twee jaar afscheid nemen van de hoofdklasse. Het seizoen 1982-1983 was vooral een seizoen waarin de teams van GVV’63 hun uiterste best moesten doen om zich te kunnen handhaven.

Met bijna een jaar vertraging wegens het regelen van allerlei vergunningen en het verwezenlijken van subsidieregelingen gaat begin 1986 de eerste heipaal de grond in voor een nieuw sportcomplex voor onze club. In juni 1987 kan dan eindelijk het Sportpark “Maartens Hof” geopend worden en is er aan het ruimtegebrek voorlopig een einde gekomen.

Dat een nieuwe accommodatie blijkbaar een stimulerende werking heeft op voetballers bleek tijdens het eerste seizoen op sportpark “Maartens Hof”. Het eerste elftal werd kampioen in de tweede klasse. Daarnaast steeg het ledenaantal in het eerste jaar op het nieuwe complex van 100 naar 183. In 1988 werd vervolgens op bescheiden wijze het 25 jarig jubileum van de club gevierd.

In de jaargang 1989-1990 ontvangen de leden van de club het eerste exemplaar van het clubblad van GVV’63 genaamd de Punter. Het clubblad is tot op de dag van vandaag een veel gelezen blad.

In het seizoen 1990-1991 heeft GVV’63 het weer voor mekaar gekregen om met het eerste elftal door te stoten naar de hoofdklasse. Tot en met de laatste wedstrijd was het spannend. Uiteindelijk wisten de geel-zwarten in de laatste wedstrijd van het seizoen een achterstand van 1-2 om te buigen in een overwinning met 3-2.

GVV’63 begint het seizoen 1992-1993, mede dankzij de oprichting van een dameselftal, met een ledenaantal van maar liefst 205! Aan het einde van het seizoen weet het eerste net niet te promoveren naar de KNVB. De beslissende wedstrijd in en tegen Meerkerk gaat met 4-1 verloren. Het tweede team weet echter wel te promoveren.

Dat het nieuwe dameselftal niet voor niets een jaartje had warm gedraaid met vriendschappelijke wedstrijden, bleek al meteen in het seizoen 1993-1994. Reeds in hun eerste jaar wisten de dames promotie te bewerkstelligen. Een tweede plaats was daarvoor voldoende.

In het seizoen 1994-1995 wist GVV’63 beslag te leggen op de Bommelerwaard Cup. Op het terrein van Nivo Sparta werd Hurwenen met een 3-1 nederlaag thuiswaarts gestuurd. Tevens was dit het jaar waarin een eerste poging gedaan werd om een meisjesjuniorenteam van de grond te krijgen. Dit alles bracht het ledenaantal op 233.

Seizoen 1995-1996 werd het laatste seizoen in de afdeling Dordrecht. Hierna zou GVV’63 uit gaan komen in het nieuw gevormde district Zuid 1. Dit seizoen zou voor onze club een zeer memorabel seizoen worden. Uiteindelijk wist het eerste elftal via de nacompetitie ternouwernood een stek in de nieuwe derde klasse van district Zuid 1 te bemachtigen. Het tweede en derde werden kampioen in hun klasse. Als klap op de vuurpijl wist het eerste team ook nog de laatste beker van district Dordrecht op te eisen. Op het veld van Almkerk werd medehoofdklasser Sliedrecht verslagen met 3-0.

Het seizoen 1996-1997 werd het eerste seizoen in het nieuwe district Zuid 1. Helaas werden we ingedeeld in de regio Dordrecht, waardoor we onze uitwedstrijden ver van huis moesten spelen. Dit deerde onze mannen blijkbaar niet, want aan het einde van het seizoen stonden we fier bovenaan! Tevens werd er voor de tweede keer in de clubhistorie beslag gelegd op de Bommelerwaard Cup. Ook deze keer was Hurwenen de tegenstander. Met een verpletterende 9-0 overwinning werd de Cup mee naar Gameren genomen.

Het seizoen 1997-1998 was voor het eerste een seizoen van handhaven in de 2e klasse F. Dit doel werd in de voorlaatste wedstrijd veilig gesteld. In dit seizoen werden er 2 elftallen kampioen. De B-junioren werden najaarskampioen en de dames wisten op verpletterende wijze kampioen te worden. Zij deden dit met de maximale score van 54 punten uit 18 wedstrijden. Dit resultaat werd bereikt met een doelsaldo van 122 voor en slechts 3 tegen!

Het daaropvolgende seizoen was een vrij anoniem seizoen waarin het eerste na een flitsende start steeds meer punten liet liggen en aan het einde uiteindelijk via de nacompetitie uit de 2e klasse verdreven werd. De A1, E1, E2 en de meisjes wisten het seizoen echter nog een positieve draai te geven voor de club.

In het seizoen 1999-2000 wist het eerste elftal de nacompetitie te bereiken in de derde klasse D. De tweekamp tegen Zuilichem ging echter verloren waardoor onze kansen op promotie verkeken waren. Wel waren er kampioenen te begroeten bij de jeugd. De B-junioren, de meisjes, de D- en de F-pupillen wisten allemaal beslag te leggen op de eerste plaats. Het ledenaantal bereikte dit seizoen het recordaantal van 272.

2002-HEDEN

Ook in het seizoen 2000-2001 weet het eerste de nacompetitie te bereiken. In de eerste ronde is Gameren te sterk voor Sliedrecht. In de volgende ronde is HSSC’61 ondanks een uitoverwinning van Gameren met 2-3 te sterk. In Gameren winnen de mannen uit Hei en Boeikop met 0-4, waardoor promotie er zeker niet meer in zit voor de geel zwarte brigade. De B-junioren en E2 worden dat jaar wel kampioen.

Tijdens het seizoen 2001-2002 was het lang onzeker of het eerste zich zou weten te handhaven in de derde klasse, maar de voorlaatste speeldag bracht de laatste benodigde puntjes binnen. Het tweede werd dit seizoen kampioen met een voorsprong van 16 punten en promoveerde naar de reserve tweede klasse Zuid 1. De dames volgden het goede voorbeeld van het tweede en werden ook kampioen. Zij promoveerden naar de derde klasse.

Het seizoen 2002-2003 werd voornamelijk gekenmerkt door het naderende jubileum voor onze club. Sportief gezien waren er een paar teams die er uitsprongen met een kampioenschap. Dit waren de C-junioren en het vierde elftal. Het seizoen kende met de jubileumfeestweek een prachtige afsluiting, waar tot op de dag van vandaag nog over gesproken wordt.

Het seizoen 2003-2004 leverde voor het eerste elftal nacompetitie op. De wedstrijden werden gespeeld tegen Meerkerk en mogen enerverend genoemd worden. Uit 2-1 verloren, thuis 2-2, dus de campagne strandde na de eerste ronde.

Het tweede elftal degradeerde tegen de verwachting in van de 2e naar de 3e klasse. De dames konden zich wederom in hun klasse handhaven. De F1 behaalde als enigste team wel een kampioenschap, zij stonden aan het eind van de voorjaarscompetitie bovenaan.

Het seizoen 2004-2005 kenmerkte zich door klasseringen in de middenmoot voor alle seniorenelftallen. Het 5e elftal was hier echter de negatieve uitzondering met 1 punt uit 22 wedstrijden. Bij de jeugd mochten wel diverse teams zich kampioen noemen, namelijk de B1, D1 en F1. Gedurende het jaar is de Club van 50 opgericht, een initiatief van supporters met als doel het financieel ondersteunen van de jeugd en het organiseren van een jaarlijkse feestavond voor de Club van 50 leden.

Ook in 2005-2006 waren er geen kampioenschappen te vieren bij de seniorenelftallen. Het eerste eindigde op een 5e plaats, het tweede eindigde op de nummer 3 positie. De dames konden zich niet in hun klasse handhaven en zijn gedegradeerd. Bij de jeugd werden de D1 en E1 respectievelijk najaarskampioen en voorjaarskampioen. Aan het einde van het seizoen is door de gemeente Zaltbommel een bouwvergunning verleend voor een aanbouw aan de kantine.

In het seizoen 2006-2007 mocht het eerste elftal wederom nacompetitie spelen.
De wedstrijden werden gespeeld tegen EBOH en Sv Capelle. Het waren enerverende wedstrijden. EBOH uit 1-2 gewonnen, thuis 0-0. Tegen Sv Capelle uit werd met 2-0 verloren en thuis met 0-3 verloren. Dus een mooi seizoen met een aardig toetje. Bij de senioren is dit seizoen het vierde

elftal kampioen geworden. Bij de jeugdteams zijn de A1 en de D1 kampioen geworden. Er is lopende dit seizoen een heus jeugdig team van start gegaan, namelijk. “De Kabouters”. Deze kabouters zijn jonger dan 6 jaar. Aan het einde van dit seizoen vond Bartje Bambacht het tijd om te stoppen. Zij heeft ruim 32½ jaar altijd klaar gestaan en heel veel betekent voor onze vereniging. Zij heeft voor al haar betrokkenheid ook een Koninklijke onderscheiding ontvangen. De keuken is geheel verbouwd en voorzien van nieuwe apparatuur. Er is ook een grotere opslagruimte met koelcel aangebouwd. Hier hebben vele vrijwilligers hun steentje aan bijgedragen. Door De Club van 50 leden is het mogelijk gemaakt speeltoestellen te plaatsen. Er wordt een begin gemaakt aan een nieuwe website.

Ook in het seizoen 2007-2008 mocht het eerste elftal weer nacompetitie spelen.
Deze keer is gespeeld uit en thuis tegen SteDoCo, deze bleek een maatje te groot voor ons. We verloren met 1-0 en 0-2. Het vierde en zesde elftal hebben zich in hun klasse gehandhaafd, ze eindigden op een mooie vierde plaats. De dames konden zich in hun klasse handhaven. De meisjes zijn als tweede geëindigd in hun klasse. Bij de jeugd werden de D1 en F1 respectievelijk najaarskampioen en voorjaarskampioen. Ook heeft de D1 de eerste plaats behaald in het toernooi om de Bommelerwaardcup. De D2 behaalde een mooie tweede plaats. De Kabouters (mini pupillen) spelen dit seizoen voor het eerst in een competitie. Zij doen het leuk onder leiding van Lennart van de Werken en Ans van Doesburg. Al met al goede resultaten behaald door een aantal teams van GVV’63. De Club van 50 nadert de 100 (nu 98) leden. Op 20 juli 2008 was het een jaar geleden dat de vernieuwde versie van onze website gevormd.
De website www.gvv63.nl is door velen bekeken. De teller staat op 47.500 bezoekers.

Het seizoen 2008-2009 zijn we van start gegaan met 6 seniorenteams, 2 Damesteams en 10 jeugdteams. Jammer genoeg moest ons 3e elftal halverwege het seizoen worden teruggetrokken. Wel is ons 6e elftal kampioen geworden. Zo ook de E2 en onze Mini 1 pupillen kampioen geworden zijn in de najaarscompetitie.
Ons clubblad “De Punter” heeft een nieuwe redactie. Eric Baijense, Kees van Schutterhoef en Anneke van de Werken zijn gestopt, zij hebben het clubblad overgedragen aan een geheel uit dames bestaande redactie, te weten: Simone van Brouwershaven, Jans Jonkers, Lia van Steenbergen, Simone Velthuis en Henriëtte van de Werken. Eric Baijense is nu toegetreden tot het bestuur, Kees van Schutterhoef brengt de Punters nog wel rond, Anneke van de Werken doet nog de ledenadministratie. Op dit moment telt onze club 391 leden.

Seizoen 2009-2010 bracht voor het 1e elftal weer de nacompetitie, de wedstrijd tegen Drechtstreek werd verloren. In de competitie eindigden het 1e elftal op plaats 7 met 28 punten uit 22 wedstrijden.

De stichting Businessclub ‘Vrienden van GVV’63’ is in 2010 opgericht.
In ruil voor het hoofdsponsorschap ontvangen de ondernemers van de businessclub diverse reclame-uitingen rondom het hoofdveld en in en rond de kantine van de vereniging. De belangrijkste reclame- uiting is het tenue van het 1e elftal, hierop staat echter geen onderneming vermeld maar het goede doel van de Businessclub ‘Villa Pardoes’

Seizoen 2010-2011: GVV’63 kan terugkijken op een mooi voetbalseizoen 2010-2011. Op sportief gebied werden de nodige successen behaald. Zo werden de F2, de D1 en de A1 voorjaarskampioen. De D werd zelfs ook najaarskampioen en won de Bommelerwaard Cup. Daarnaast behaalde ons eerste elftal een periodetitel. Ook de dames presteerden goed, door een plaats in een hogere klasse af te dwingen. Verder is de realisatie van het nieuwe terras een aanwinst voor onze vereniging. Met dank aan vele vrijwilligers. En als afsluiter de geweldige Villa Pardoesdag, waarbij vele leden van GVV’63 zich hebben ingezet voor dit goede doel. Waarmee 16.000 euro is opgehaald! Als speler van het seizoen 2010-2011 werd gekozen Lennart van de Werken.

Het seizoen 2012-2013 is een bijzonder seizoen in de historie van GVV’63. De club bestaat 50-jaar! Dit is op grootse wijze gevierd met een feest dat negen dagen duurde. In dit seizoen werden een aantal jeugdteams en het vierde kampioen. Maar het grootste succes was toch wel het kampioenschap van het eerste elftal. Op overtuigende wijze werd in het jubileumjaar de titel in de derde klasse binnengehaald. Voor de tweede keer in de historie gaat GVV’63 spelen in de tweede klasse.

In het seizoen 2013-2014 wist GVV’63 zich knap via de nacompetitie te handhaven in de tweede klasse. Het seizoen hierna was een degradatie wel een feit. Ook in het seizoen 2015-2016 wist GVV’63 zich niet te handhaven in de derde klasse. In deze sportief mindere jaren, liet GVV’63 zich sociaal van zijn beste kant zien. In 2015 en 2016 werd er respectievelijk € 24.000 en € 33.000 opgehaald voor Villa Pardoes.

Na twee seizoenen met een degradatie speelt GVV’63 1 in het seizoen 2016-2017 voor het eerst in de 4e klasse. De ploeg toont enorm veel veerkracht door gelijk kampioen te worden en binnen één jaar terug te keren naar de 3e klasse. Ook was er succes voor GVV’63 2. Via de nacompetitie werd de 2e klasse bereikt. GVV’63 JO19 werd kampioen in de tweede klasse en verloor de bekerfinale. GVV’63 JO15-2 wist op knappe wijze de bekerfinale wel te winnen.